Hur nyttigt är kräftor?

den 19 augusti 2017


I augusti när sommaren går mot sitt slut är kräftor ett välkommet inslag. Men kräftorna är inte bara en god delikatess utan de innehåller dessutom en massa nyttigheter. Exempel är att kräftor innehåller en hel del mineraler så som zink, selen och jod som är livsviktiga för oss människor. De är också kalorisnåla vilket är positivt för dem som vill gå ner i vikt.

Rika på mineraler och vitaminer

Kräftor är rika på zink och selen. Zink är viktigt för vårt immunförsvar och en del studier visar att det har en väldigt positiv inverkan på att motverka förkylningar. Selen är viktigt för produktionen av sköldkörtelhormon och hjälper dessutom kroppen att göra sig av med tungmetaller. Kräftor innehåller även B12 som är viktig för blodbildningen.

Bra för magen

Kräftor kan vara nyttigt för maghälsan och synnerligen för den som lider av IBS eftersom de har lågt innehåll av FODMAP – det vill säga de fermenterbara kolhydrater som personer med IBS har svårt att absorbera och som kan orsaka gaser och förstoppning när de når tjocktarmen.

Rika på jod

Även jod, som det finns gott om i kräftor, är viktig för människans sköldkörtelhormoner. Brist på jod kan i värsta fall leda till förstoring av sköldkörteln,.

Bra om man vill gå ner i vikt

Kräftor är rika på protein, men det krävs att man äter ganska många. En vanlig svensk signalkräfta innehåller cirka 13 gram kött, så det gäller att man blir duktig på att skaka. De innehåller också få kalorier vilket är positivt. Då de tar lång tid att äta gör också att mättnadskänslan kommer succesivt vilket gör att man generellt äter mindre.

Gör en nyttigare kräftskiva

På kräftskivan är det ofta inte kräftorna i sig utan alla tillbehör så som Västerbottenpaj, ostar och baguetter och alkohol som står för det höga kaloriintaget. Ett bra tips kan vara att göra en stor och riktigt god sallad samt köpa eller baka ett nyttigt bröd. Med detta får du en bra grundmättnad och kan istället äta fler kräftor.

Skriv en kommentar