Snabb frakt med DHLTrygg betalning med klarna
Till kassan

Mellanmål på gott och ont

den 30 januari 2018

Upplever du att aptiten triggas av mellanmål? Det kan bero på att allt vi sväljer hamnar i magen och matsmältningen kommer igång. Olika enzymer utsöndras i mun, mage, bukspottskörtel och tunntarm. Gallblåsan töms. Man kan säga att ett helt maskineri dras igång, och aptiten vaknar till liv. Det är bra att komma ihåg att aptiten kommer medan vi äter medan törsten släcks medan vi dricker.

Rekommendationen från Livsmedelsverket är att äta regelbundet frukost, lunch, middag och något mellanmål. Men det finns inga speciella riktlinjer som gäller för alla som har svårt att hålla vikten. Eftersom alla är olika, så är mellanmål bra för somliga och mindre bra för andra. För den som arbetar tungt eller tränar intensivt så kan ett mellanmål vara mycket bra. Men för den som har ett stillasittande arbete behövs kanske inte några mellanmål.  Och vissa blir bara mer sugna av dem.

Det är lättare att inte jämnt tänka på mat, när man koncentrerar sig på att äta tre gånger om dagen och att dricka ca 2 liter osötad dryck mellan måltiderna. När köket bara "håller öppet" tre gånger om dagen försvinner så småningom kretsandet av tankar kring mat vilket många känner är befriande. De flesta av oss är vanemänniskor och suget kommer ofta på samma tider. Man får räkna med att det tar en eller två veckor att träna bort sugkänslan. Ha tålamod.

Känner du att du behöver ett mellanmål så välj något som ger en låg sockerstegring och därmed en låg insulinutsöndring, som t ex en skiva fullkornsbröd, 5-6 mandlar eller nötter som är bra exempel på livsmedel som inte höjer blodsockret nämnvärt. En grönsak triggar aptiten mindre än en frukt, och en banan mindre än ett äpple.

Men alla är som sagt olika- men gemensamt är att vi måste göra av med mer energi än vi får i oss för att minska i vikt. Tyvärr är det inte alltid så enkelt som det låter.

Här hittar du några tips på enklare mellanmål >>

Skriv en kommentar