Recept | Prenet - viktminskningsmetod som ger resultat
Snabb leverans med DHL 
Trygg betalning med Klarna 
Effektiva resultat sedan 1999 
Vill du gå ner i vikt ?
Till kassan

Recept

Nyttigare snacks

Ingredienser

  • Rotfrukter (välj det som du tycker om: morot, palsternacka, potatis, betor, jordärtskockor, sötpotatis eller kålrot)
  • Rapsolja
  • Flingsalt
  • Eventuellt någon krydda du gillar

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva rotfrukterna tunt, gärna med mandolin eller en vass osthyvel.
  3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper – inte för tätt eftersom de då bli mindre krispiga.
  4. Ringla lite olja och salt över bitarna och massera in.
  5. Grädda i mitten av ugnen i i cirka 20-40 minuter. Vänd på dem då och då.
  6. Låt rotsakerna rinna av på hushållspapper och strö flingsalt över. Gillar du någon annan krydda till så använd den också.

Ingredienser

  • Grönkål
  • Olja (gärna sesamolja, även om olivolja och rapsolja också funkar bra!)
  • Salt
  • Eventuellt chiliflakes

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dra bort bladen från stjälken och riv dem i mindre bitar.
  3. Lägg bladen i en skål och ringla lite olja över. Krama in oljan i bladen.
  4. Sprid ut bladen på en plåt så att de inte ligger i högar.
  5. Krydda med salt och chiliflakes!

Så här undviker du att grönkålschipsen bränns:

Grönkålschips är ruskigt gott, men måste passas i ugnen så att de inte bränns.

Chipsen ska bakas i ca 5 minuter (varierar i olika ugnar) i 200 grader. Efter 4 minuter i ugn är det dags att hålla koll! Skaka på plåten lite för att se om bladen är krispiga. Är de inte det så låt dem vara i ugnen ytterligare en minut innan du tar ut och skakar på plåten igen. Kolla varje minut. Efter max 7 minuter borde de garanterat vara klara. Håll koll, för de är inte goda brända!

 

Maträtter

Ingredienser

4 portioner
  • 2 paket pasta, färsk (kan bytas ut mot fullkornspasta, blomkålsris eller annat tillbehör, )
  • 0,5 påse valnötter
  • 1 st zucchini
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ chilipeppar
  • ½ kruka timjan, färsk
  • 1 olivolja
  • 150 gram fetaost

Sallad

  • ½ salladshuvud
  • ½ gurka
  • 1 paprika
  • 1 äpple
  • 1/2 rödlök

Näringsvärde

  • Kcal: 483
  • Protein: 19 gram
  • Fett: 25 gram
  • Kolhydrater: 43 gram

Så gör du:

Zucchinifräs

1. Koka upp rikligt med vatten till pastan.

2. Dela nötterna i något mindre bitar och rosta dem på medelvärme i en torr stekpanna tills de får en fin, gyllenbrun färg.

3. Skölj zucchinin och hyvla smala strimlor på längden med en osthyvel. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Skölj timjan och plocka av bladen.

4. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs zucchini, vitlök, chili och timjan.

5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

6. Blanda försiktigt den nykokta pastan med zucchinifräset. Smula fetaosten över blandningen och toppa med nötter. Servera med sallad vid sidan om.

Sallad

1. Skölj sallad och gurka och skär i små tärningar. Skölj, kärna ur och skär paprika och äpple i likadana bitar. Skala och hacka rödlöken. Blanda alltihop i en salladsskål.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 gram kyckling
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 msk texmex-krydda
  • 1 röd paprika
  • 2 avokados
  • 2 tomater
  • 1 rödlök, liten
  • 1 dl majs
  • 2 dl svarta eller röda bönor, kokta
  • 1 påse blandad sallad
  • 1,5 dl salsa, texmex
  • 1 dl gräddfil
  • peppar

Näringsvärde

  • Kcal: 370
  • Protein: 30 gram
  • Fett: 17 gram
  • Kolhydrater: 19 gram

Så gör du:

1. Skär kycklingen i små bitar, stek i smör. Salta och peppra och krydda med texmexblandning, rör runt och lägg sedan i en skål. Låt svalna lite.

2. Skär paprika, avokado och tomat i bitar.

3. Finhacka löken. Lägg allt i skålen med kyckling. Skölj bönorna och tillsätt dessa. Tillsätt sallad och majs. Blanda runt och servera med salsa och gräddfil.

Ingredienser

4 portioner

Soppa

  • 400 gram potatis
  • 1 st purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, glutenfria
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Bönhummus

  • 380 gram vita bönor (1 förackning)
  • 1 klyfta vitlök
  • ½ kruka persilja
  • ½ citron
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk honung, flytande
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 1 förpackning knäckebröd , glutenfritt

Näringsvärde

  • Kcal: 420
  • Protein: 12 gram
  • Fett: 15 gram
  • Kolhydrater: 53 gram

Så gör du:

Soppa

1. Skala och skär potatisen i bitar. Strimla purjolöken och skölj den ordentligt. Skala och grovhacka vitlöken.

2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs potatis, purjolök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong och vinäger. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan puttra under lock ca 15 min.

3. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

4. Servera soppan med bönhummus på knäckebröd.

Bönhummus

1. Sila av bönorna och spola dem i kallt vatten. Skala vitlöken och skölj persiljan.

2. Mixa samman alla ingredienser med hjälp av en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Ingredienser

4 portioner

Blomkålsris

  • 1 blomkål
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • ½ 1 msk ingefära, riven
  • ½ chilipeppar
  • rapsolja
  • rivet skal av 1 lime
  • salt
  • svartpeppar

Kolja i kokossås

  • 600 gram koljafilé
  • salt
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk röd currypasta
  • saften av 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Näringsvärde

  • Kcal: 440
  • Protein: 50 gram
  • Fett: 11 gram
  • Kolhydrater: 32 gram

Så gör du:

Blomkålsris

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skölj och finhacka blomkål. Skölj och tärna paprikan smått och skala och finhacka löken. Skala och riv ingefäran. Skölj, kärna ur och finhacka chilipepparn.

3. Hetta upp olja i en stor stekpanna och stek blomkål, paprika, lök, ingefära och chili i 7-10 minuter tills blomkålen har blivit mjuk och fått lite färg.

4. Skölj limen och riv skalet över blomkålsriset. Pressa över saften och smaka av med salt och peppar. Servera blomkålsriset tillsammans med kolja i kokossås.

Kolja i kokossås

1. Salta och peppra koljafiléerna lite lätt och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda ihop kokosmjölk med currypasta, limesaft, honung och salt och häll över fisken. Sätt in i ugnen ca 10 min.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 blomkål (ca 800g)
  • 1 msk curry
  • 1 knippa rädisor
  • 2 burkar svarta bönor (400g)
  • 2 dl matyoghurt
  • ½ tsk salt (eller efter smak)

Tillbehör:

  • 200g rökt kalkonbröst i tunna skivor
  • 1 skiva bröd( välj ett bröd med mer fullkorn/råg)

Näringsvärde

  • Kcal: 440
  • Protein: 50 gram
  • Fett: 11 gram
  • Kolhydrater: 32 gram

Så gör du:

1. Bryt blomkålen i små buketter. Koka dem mjuka i 3-5 min (kortare tid för mer krispighet). Häll 2 msk av kokvattnet över curryn och låt stå tills den kallnat. Spola av blomkålen med kallt vatten och låt rinna av.

2. Ansa och skär rädisorna i fjärdedelar. Spola bönorna med kallt vatten och låt rinna av.

3. Blanda matyoghurt med curryn och smaksätt med salt. Blanda blomkål, rädisor och bönor och ringla dressingen över. Servera med rökt kalkonbröst och bröd om så önskas.

Tips! Det går även bra med andra sorters bönor.

Bars och mellanmål

Ingredienser

24 portioner

  • 100 g (2 dl) hassel-, pistasch- och cashewnötter
  • 50 g (1 dl) pumpa-, solros- och sesamfrön,
  • 100 g torkad frukt, t.ex aprikoser, fikon och russin
  • 100 g mangotärningar, frysta eller färska
  • 200 g skalad banan
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 dl vatten
  • 175 g (5 dl) grynblandning eller sportgryn

Näringsvärde

  • 90 kcal/portion
  • P 10%
  • F 39%
  • K 51%

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Kör nötter, frön och torkad frukt i mixer eller matberedare. Tillsätt mango, banan, citron, honung och kryddor och kör tills frukten är mosad.

3. Häll över blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och gryn och koka upp. Låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.

4. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar i botten av en ugnsform, ca 20×30 eller 25×25 cm stor. Bred ut massan jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45–60 minuter.

5. Låt svalna ca 10 minuter. Ta sedan upp kakan ur formen och skär i portionsbitar. Låt kallna på galler.

Tips! Du kan variera och blanda hej vilt mellan olika frön, nötter och torkade frukter. Vill du inte köpa så många sorter tar du bara en nöt-, frö- och fruktsort.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 banan

Så gör du:

1. Mixa ägg och banan med en stavmixer eller en gaffel.

2. Klicka ut plättar och stek i kokosolja eller smör.

3. Servera med valfri topping.

Ingredienser

  • 2 bananer
  • 2 ägg
  • 1 dl havregryn
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt

Så gör du:

1. Mixa bananer, ägg och havregryn i en skål.

2. Hetta upp en panna, ha i en klick kokosolja eller smör och klicka ut plättar.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • ½ mango
  • 1 krm salt

Så gör du:

1. Mixa bananer, ägg och mango med en stavmixer.

2. Hetta upp en panna, ha i en klick kokosolja eller smör och klicka ut plättar.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • 1 näve färsk bladspenat
  • 1,5 dl havremjölk
  • ½ tsk fiberhusk

Så gör du:

1. Mixa samtliga ingredienser i en mixer..

2. Hetta upp en panna, ha i en klick kokosolja eller smör och klicka ut plättar.

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1 banan
  • 1 dl mandelmjölk
  • 1 krm salt

Så gör du:

1. Mixa grynen i en blender.

2. Häll i mandelmjölken och mixa igen. Skär bananen i små bitar och mixa i dessa.

3. Lägg en klick olja (till exempel kokosolja) i en stekpanna och värm på medelvärme.

4. Klicka ut små plättar i pannan och vänd när smeten börjar lägga sig.

  • 25 g pumpafrön
  • 11 valfria nötter
  • 2 st rågknäckebröd
  • Makrill
  • Kalkon, skinka
  • 1 kokt ägg
  • 1 kokt potatis
  • 1 st rågknäckebröd
  • 1 st frukt
  • Keso, kvarg, eller naturell yogurt

Grönsaker:

  • Morötter
  • Tomat
  • Blomkålsbuketter
  • Oliver

Att ha med i handväskan, bilen – när du är på språng

SÅ ENKELT ÄR DET ATT
BLANDA EN SHAKE

2,75 DL MJÖLK

Häll 2,75 dl mellanmjölk (1,5% fetthalt) i shakern


2 SKOPOR

Tillsätt 2 släta måttskedar Prenet Bas


SKAKA

Skaka shakern kraftigt i ca 10 sekunder


Nu är det klart att dricka